Verwachting energieprijzen

Blijven energieprijzen stijgen of gaan de energieprijzen weer dalen? Experts houden er rekening mee dat de hoge en wisselende prijzen voorlopig aanhouden. De spanningen op de wereld maken de situatie erg onvoorspelbaar. En we hebben er allemaal geen invloed op. De oorzaken liggen buiten de invloed van overheden en energieleveranciers.

Wat de stijgende energieprijzen voor jou betekenen hangt af van je contract en verbruik. Heb je een variabel contract, dan kan je alvast rekenen op hogere kosten voor je energie of je betaalt al meer. En dat geldt ook voor een contract met vaste looptijd die binnenkort afloopt. Het is verstandig je termijnbedrag te verhogen. Als het kan zelfs hoger dan je verwacht per maand te moeten betalen op basis van de hogere energieprijzen. Dan kan het nog meevallen bij de eindafrekening.

De overheid heeft voor 2022 extra maatregelen genomen om je oplopende stroomkosten te beperken. Je betaalt 265 euro minder energiebelasting (los van hoeveel stroom je gebruikt). En het energiebelastingtarief op stroom gaat met 6,9 cent per kWh omlaag, inclusief btw.