Powerwall 2 van Tesla

Begin mei 2015 lanceerde CEO van Tesla Motors Elon Musk de Powerwall; een lithium-ion batterijsysteem voor huizen en bedrijven. Het is een belangrijke ontwikkeling voor het maximaliseren van zonne-energie. Die eerste versie is nu vervangen door een tweede model, de Powerwall 2.

Een grote beperking van zonnepanelen is dat ze ’s nachts geen elektriciteit opwekken (natuurlijk). Dus zijn gebruikers nog steeds afhankelijk van aansluiting op het elektriciteitsnet voor de momenten dat de zonnepanelen of omvormers niet werken. De thuisbatterij van de Tesla kan de door zonne-energie opgewekte elektriciteit opslaan voor later gebruik.

Het concept van een opslagsysteem met een thuisaccu is niet nieuw. Andere elektriciteitsopslagsystemen (batterij en andere technologie) zijn ontworpen voor grootschalig commercieel of industrieel gebruik. Zoals bijvoorbeeld afgelopen week in Utrecht is geïnstalleerd. Maar de Powerwall is misschien net een game-changer voor de elektriciteitsindustrie die ook thuis populair kan worden.

Hoeveel kost het?
Momenteel kost de Powerwall 2-batterij plus ondersteunende hardware in Nederland € 7.060, exclusief installatiekosten. Installatiekosten liggen tussen de € 900 en € 2.300.

De batterij is slim gestileerd en ontworpen voor eenvoudige aansluiting op het elektriciteitsnet. Belangrijk is dat Tesla Energy in de VS een enorme “gigafactory” heeft opgebouwd om een ​​groot aanbod te garanderen en de productiekosten laag te houden.

Wat maakt de thuisbatterij van Tesla anders?
Net als bij andere Tesla-technologie is Powerwall een open patent, waardoor concurrenten vergelijkbare of zelfs verbeterde producten kunnen produceren. Dus hoewel Powerwall niet het eerste dergelijke systeem is, lijkt het wel degelijk mogelijk dat batterijopslagsystemen een standaardfunctie kunnen krijgen in huizen.

Voor een typisch huis kunnen Powerwall en een zonnepaneel samen de belangrijkste energiebron worden, waarbij de netaansluiting alleen dient als back-up en als aanvulling voor langere perioden met weinig zonlicht. Het systeem zou echter ook voor sommige huizen volledige zelfvoorziening kunnen bieden.