Gasprijs daalt

De gasprijs is afgelopen weken met maar liefst 45 procent gedaald. Op 26 augustus was de hoogste prijs nog 346 euro per megawattuur, op maandag 12 september was de slotkoers 190 euro.

Daarmee is de gasprijs voor het eerst sinds begin augustus weer onder de 200 euro. Dat betekent nog lang niet dat gas weer goedkoop wordt. Voordat de gasprijs in 2021 begon te stijgen was die jarenlang onder de 30 euro per megawattuur. En op dat niveau zitten we nog lang niet. Zeker nu de winter in Europa begint is de verwachting dat we niet snel weer op een niveau van 30 euro komen.

De prijs is gedaald doordat er vertrouwen is dat de gasvoorraden in Europa goed op peil zijn en door de pogingen gas minder van invloed te laten zijn op de prijs van energie zoals stroom. De angst in de markt is daardoor minder en dit brengt de gasprijs omlaag.

Een lagere gasprijs op de Europese markt werkt pas met vertraging door in een lagere gasprijs voor de consument. Energiemaatschappijen veranderen de prijs voor klanten met een variabel contract nu iedere drie maanden of zelfs maandelijks. Hopelijk gaan de prijzen voor de consument net zo snel omlaag als ze omhoog gingen.