Energieprijzen gaan stijgen

Het elektriciteitsnetwerk in Nederland moet de komende 30 jaar voor ongeveer 102 miljard euro worden aangepast. Dat moet om windparken op zee aan te sluiten en om extra netwerk verzwaring te bouwen om de transities naar elektrisch vervoer en huishoudens zonder gas aan te kunnen. De verwachting is dat Nederland in 2050 ruim tweemaal zoveel stroom verbruikt als nu.

Op de lange termijn zal daarom de energieprijs omhoog moeten om alle kosten voor de verbetering van het netwerk te kunnen betalen.

Te totale energierekening bestaat nu nog uit  22 procent voor netwerkkosten. Het werkelijke verbruik van gas en stroom is ongeveer 38 procent en 40 procent is belasting.

De benodigde 102 miljard euro is vooral bedoeld voor het stroomnetwerk. Een klein deel gaat naar het gasnetwerk om groen gas en waterstof te kunnen gebruiken.

De netwerkbedrijven in Nederland die de kosten moeten betalen, zoeken naar manieren om aan geld te komen. Daarbij komen ze nu nog 41 miljard euro tekort.

Daarom gaan netwerkbedrijven de Rijksoverheid, gemeenten en provincies vragen en zullen ze ook aansturen op aanpassing van de energierekening. Ze willen de investeringen sneller kunnen verrekenen in de energienota van consumenten en bedrijven.

Het is goed om na te denken of het verstandig is uw energieprijs op het huidige lage niveau voor langere tijd vast te leggen. Gebruik onze vergelijkers voor het maken van de keuze.