Drijvende zonnepanelenboerderij

Drijvende zonnepanelen wijzen naar een mooie toekomst voor schone energie. Het potentieel van zonne-energie is aanzienlijk, waarbij het International Energy Agency eerder aangaf dat de zon de grootste bron van elektriciteit zou kunnen zijn tegen 2050.

De honger naar zonne-energie wordt in sommige landen steeds sterker. We zitten midden in wat is te omschrijven als een energierevolutie. Zonne-energie wordt nu steeds centraler voor de stroomproductie. De inzet van zonne-energie gaat ver vooruit op wat men dacht dat de grens zou zijn en het maakt nu een echte impact op energiesystemen.

Het Verenigd Koninkrijk is de thuisbasis van wat wordt beweerd dat het de grootste drijvende zonnepanelencollectie in Europa is. De array, gevestigd in het zuiden van Engeland, werd geïnstalleerd door Lightsource Renewable Energy. De array is ingesteld om 5,8 Megawatt te genereren in het eerste bedrijfsjaar.

Voor Lightsource zijn er verschillende pluspunten voor zwevende zonnepanelen. Een van de belangrijkste voordelen voor drijvende zonne-energie is dat er ruimte is in gebieden in Londen of andere steden waar je een groot gebied boven op het water hebt dat niet wordt gebruikt.

Het Japanse Kyocera is bezig met de bouw van ’s werelds grootste drijvende zonnepanelenboerderij. Als het drijvende eiland dit jaar klaar is, zal het ruim 50.000 zonnepanelen bevatten. Het heeft dan een capaciteit van 13,7 Megawatt. Genoeg stroom voor zo’n vijfduizend huishoudens.

Het is zeker de afgelopen jaren meer betaalbaar geworden om projecten als deze te doen. De kosten van panelen zijn in de afgelopen vijf jaar alleen al negen keer gedaald en de drijvers zelf blijven ook in prijs dalen naarmate er meer installaties komen.