Controleer internetsnelheid

Internetaanbieders beloven bliksemsnelle snelheden. Snel laden van websites en downloads die in enkele ogenblikken compleet zijn. Maar als je denkt dat je internetverbinding niet zo flitsend snel is als je was beloofd, gebruik je een snelheidstest. Bijvoorbeeld deze: speedtest.net.

Als je niet de internetsnelheden krijgt die je was beloofd toen je je aanmeldde bij je huidige provider, gebruik dan onze check vergelijk om een andere sneller provider te vinden.

Download snelheid
Voor de meeste doeleinden van Internet is dit het belangrijkste gegevenselement. De downloadsnelheid is wat je kunt vergelijken met wat je internetprovider heeft geadverteerd toen je je aanmeldde. Het wordt gemeten in megabits per seconde, meestal weergegeven als Mb of Mbps.

Grof gezegd geldt hoe hoger het downloadresultaat, hoe sneller je snelheid is voor het downloaden van bestanden en het laden van websites. Probeer Mb niet te verwarren met megabytes (MB), wat een maat is voor grootte in plaats van bandbreedte. Er is een bepaald aantal MB dat je in een bepaalde tijd kunt overbrengen, afhankelijk van je verbindingssnelheid. Standaard ADSL 17 MB internet komt bijvoorbeeld overeen met iets meer dan 2 MB per seconde, terwijl instapniveau glasvezel 38 MB breedband downloads van 4,75 MB per seconde toestaat, en snelle 100 MB breedbandsnelheden betekenen downloads van 12,5 MB per seconde.

Upload snelheid
Je uploadsnelheid bepaalt hoe snel je bestanden op internet kunt delen. De snelheid van het uploaden van foto’s of video’s naar een website wordt bijvoorbeeld bepaald door je uploadsnelheid. Je uploadsnelheid is bijna zeker een stuk lager dan je downloadsnelheid, maar dat is normaal – je download immers meestal meer dan je uploadt.

Wat is ping?
Ping is de reactietijd van je verbinding, dus hoe snel je apparaat een reactie krijgt – dit is bijvoorbeeld belangrijk voor online videogaming. Ping wordt gemeten in milliseconden (ms), en hoe lager dit getal, des te sneller je verbinding is. Je hebt idealiter een ping van minder dan 60 ms nodig, en alles onder de 20 ms is echt heel goed.